Tietoa Lehtikuvasta
Lehtikuva on Suomen johtava kuvatoimisto. Lehtikuvan oma tuotanto ja lukuisat edustukset tarjoavat monipuolisen kuvavalikoiman Suomesta ja maailmalta.

Lehtikuva on ollut korkealaatuisen kuvan koti jo vuodesta 1951. Olemme ylpeitä siitä osaamisesta, mitä meillä Lehtikuvassa on. Kuvatoimistomme on monipuolinen visuaalisen viestinnän palveluntarjoaja.

Kuvakokoelmiemme ydintä ovat uutiskuvat, pohjoismaiset kuvituskuvat ja historialliset kuvat.

Lehtikuvan kuvat välittävät tarinaa: maailmasta ympärillämme ja omasta organisaatiostasi. Tuotamme jatkuvasti valikoimiimme uutiskuvia median tarpeisiin, kuvituskuvia kaupalliseen käyttöön sekä uniikkeja tilauskuvauksia kertomaan asiakkaan omaa viestiä.

Palvelemme laajaa asiakaskuntaa: mediaa, viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisia yrityksissä ja organisaatioissa sekä yhä enemmän myös kuluttajia. Autamme asiakkaitamme visuaalisen viestinnän ratkaisuissa sekä kuvien julkaisu- ja tekijänoikeudellisten kysymysten kohdalla.

Haluamme, että kuvien ostaminen on helppoa. Kuvakauppamme on käytössäsi verkossa 24/7 ja täydentyy uusilla kuvilla jatkuvasti, päivittäin.

Lehtikuva on ollut STT:n omistuksessa vuodesta 2010. Lehtikuvan kuvatoimittajat ja kuvaajat työskentelevät media- ja viestintäalan ainutlaatuisessa ytimessä, päivittäisessä vuorovaikutuksessa STT:n toimittajien ja viestinnän ammattilaisten kanssa.

Monipuoliset ja värikkäät kuvakokoelmat

Lehtikuvalla on 6 omaa kuvaajaa ja koko Suomen kattava free-kuvaajien verkosto. Kaikki Lehtikuvan kuvaajat ovat alansa huippuammattilaisia. Kokeneiden kuvaajien lisäksi kuvatoimiston listoilla on myös paljon nuoria lahjakkaita kykyjä.

Pohjoismaisuus on teema, joka näkyy Lehtikuvan kuvatarjonnassa monella tapaa. Kuvituskuvissa Lehtikuva on kotimaiseen ja pohjoismaiseen ilmeeseen erikoistunut kuvatoimisto; tämä näkyy niin luontokuvissa kuin arjen, perinteiden ja liike-elämän kuvituksessa. Lehtikuva kunnioittaa perinteitä mutta kuvaa koko ajan uutta ja kuvittaa maailmaa, kuten se elää ja muuttuu.

Uutiskuvissa Lehtikuvan kuvaajat ovat genrensä ehdotonta kärkeä. Heillä on pääsy vallan kulisseihin ja urheilumaailman huipulle. Lehtikuvan asiakkaat ja loppukuluttajat pääsevät taidokkaan kuvajournalismin myötä visuaalisesti lukemaan maailmaa ympärillämme. Kuvatuotannossa Lehtikuva noudattaa samaa tinkimätöntä journalistista etiikkaa kuin STT:ssä tekstipuolellakin.

Historiallisessa kuvassa tuomme markkinoille jatkuvasti ”uutta”, kun digitoimme Lehtikuvan ehtymätöntä ja herkullista paperikuva- ja negatiiviarkistoa saataville verkkokauppaan. Historialliset kuvat tuovat silmiemme eteen nostalgisia ja nykykatsojalle vieraitakin ilmiöitä, tilanteita, paikkoja ja kasvoja. Historiaa hyvin tuntevien kuvatoimittajien ansiosta jo kuvatekstit sinänsä ovat monesti kiinnostavaa luettavaa. Vanhojen kuvien tunnistamisessa saamme apua myös asiakkailtamme ja historiallisista kuvista innostuneilta harrastajilta.

Kansainvälisesti verkottunut kuvatoimisto

Lehtikuvalla on yhteistyökumppaneina merkittäviä kansainvälisiä kuvatoimistoja, mm. AFP, Reuters, AP, DPA, TT Nyhetsbyrån, Stockfood, Superstock ja Keystone.

Välitämme parhaat kansainväliset kuvat Suomen markkinoille ja vastavuoroisesti kauttamme leviää Suomi-kuvaa maailmalle, kun kuvatoimistokumppanimme myyvät Lehtikuvan kuvia kansainvälisillä markkinoilla. Esimerkiksi Saksassa ja Iso-Britanniassa Lehtikuvan suomalaiset kuvat käyvät kaupaksi.

Kuvien lisäksi myös ideat, kokemus ja tieto liikkuvat eri maiden kuvatoimistojen välillä. Kuvatoimittajamme ja kuvaajamme ovat säännöllisesti vuorovaikutuksessa ulkomaisten kollegojen kanssa. Tunnemme monet kumppaneistamme läheisesti pitkältä ajalta.

Helsingin olympialaiset

Lehtikuva perustettiin 1951 Sanoma Osakeyhtiön pääomistajan Eljas Erkon aloitteesta hoitamaan Helsingin vuoden 1952 olympialaisten kuvaustoimintaa. Olympiakisat toivat Helsinkiin kansainvälistä tunnelmaa - ja 700 000 pulloa Coca-Colaa!

Also Starring Olavi Kaskisuo

Lehtikuva osti julkkiskuvaajana tunnetun Olavi Kaskisuon kuva-arkiston omistukseensa vuonna 2015. Valokuvaaja Kaskisuo (s. 1942) tunnetaan suomalaisten pop-, rock- ja iskelmätähtien kuvaajana. Lehtikuvan kuvakauppaan digitoitava Olavi Kaskisuo Collectionin kuvamateriaali koostuu pääosin julkkiskuvista ja sisältää monia ikonisia kuvia 1960-1980-luvun tähdistä kuten Tapani Kansasta, Kirkasta, Dannystä sekä Katri Helenasta.

Kekkonen Havaijilla 1961

Vuonna 1961 Neuvostoliitto lähetti Suomelle nootin koskien YYA-sopimusta. Noottikriisin aikaan presidentti Urho Kekkonen oli matkoilla Havaijilla. Mukana olleiden mukaan Kekkonen ei vaikuttanut yllättyneeltä kuultuaan tilanteesta, vaan lähti uimaan. Kalle Kultala otti Havaijilta ikoniset kuvat Kekkosesta.

Patricia Seppälä, kuvatoimistoalan voimanainen

Patricia Seppälä (1924-2001) oli suomalainen kuvajournalismin uranuurtaja. Seppälä teki monikymmenvuotisen uran 1953-1989 Lehtikuva Oy:ssä hallituksen jäsenenä, puheenjohtajana ja toimitusjohtajana. Seppälä oli Euroopan kuvatoimistojen liiton (European Pressphoto Union EPU) puheenjohtaja 1977-1993 ja EPU:n toiminnan koordinaattori Lake Placidin, Moskovan ja Los Angelesin olympialaisissa. Seppälä palkittiin ansioistaan lehtikuvauksen edistäjänä ja kehittäjänä professorin arvonimellä.


Historia
Helsinki 1951

Lehtikuva perustettiin palvelemaan käytännössä pääasiallisesti Sanoma Osakeyhtiön lehtiä. Kun Lehtikuvan oman tuotannon arkisto alkoi pikku hiljaa karttua, ryhdyttiin kuvia myymään kasvavassa määrin myös muille kuin lehdille. Kuvituskuvien myynti astui kuvioihin vähitellen. Yhtiöllä oli 1960-1980-luvuilla kaksi omaa studiota, Helsingissä ja Oulussa, joissa kuvattiin tilauskuvauksia aikakausilehdille ja yrityksille.

Rokkia ja iskelmää

Vuonna 2015 STT hankki legendaarisen julkkiskuvaaja Olavi Kaskisuon koko tuotannon kokoelmiinsa. Arkistotiimi on kokoelmaa digitoidessaan tehnyt varsinaisia löytöjä, esimerkiksi kuvasetin Rolling Stonesin Suomen-vierailusta vuonna 1970. Digitoituna ovat luonnollisesti myös paljon julkisuutta saaneet Kaskisuon ideoimat lavastetut tempaukset, kuten laulaja Salomonin lavastettu hukkuminen.

Sana ja kuva saman katon alle

Vuonna 2010 Sanoma myi Lehtikuvan Suomen Tietotoimistolle. Lehtikuva on nykyisin STT:n myyntibrändi kuville.

Välineurheilua

Lehtikuva on ollut mukana valokuvauksen huimassa teknologisessa kehityksessä. Ennen digitaalisen valokuvauksen aikaa kuvat toimitettiin kuva-asiakkaille fyysisinä vedoksina ja dioina postitse ja läheteillä. Kansainvälisessä uutiskuvatoiminnassa oli käytössä telefotolaite kuvien nopeaan toimittamiseen. Digiaika alkoi Lehtikuvassa 1980-luvulla, mutta varsinaisesti digitaaliseen valokuvaukseen siirryttiin vähitellen 1990-luvun alusta lähtien. Sen jälkeen kehitystahti on ollut vauhdikasta. Nykyään uutisointi lähes reaaliaikaista: kuvat lähtevät asiakkaille tarvittaessa vaikka suoraan kamerasta.

¨

Lehtikuva numeroina
5,8 milj.

Lehtikuvan kuvakaupassa on myynnissä yhteensä yli 5,8 miljoonaa kuvaa. Näistä Lehtikuvan oman tuotannon osuus on yli 1,1 miljoonaa.

61,4 %

Myynnissä olevista kuvista 64,1 % on vaakakuvia. Pystykuvien osuus on 35,8 %, neliöitä 2,5 % ja panoraamakuvia 0,3 %.

yli 30

Lehtikuva edustaa kuvatoimistoja ja kuvaajia yli 30 maasta.

6

Lehtikuvan palveluksessa on 6 kuvaajaa ja 12 kuvatoimittajaa. Freelancer-kuvaajia on lähes 40.

310

Lehtikuvan uutiskuvapalvelussa välitetään päivittäin keskimäärin 310 kuvaa kotimaisille uutismedioille. Kotimaan uutiskuvia näistä on reilu kolmannes.

365

Lehtikuva on osa STT-konsernia. STT on tietotoimisto, joka luo, jalostaa ja välittää tietoa 24 tuntia vuorokaudessa, 365 päivää vuodessa.


Tutustu Lehtikuvaan
Hinnoittelu

Osta kuvat helposti ja nopeasti! Palvelemme sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita.

Lue lisää
Kuvauspalvelut

Lehtikuva hoitaa kuvaukset niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Lue lisää
Historialliset kuvat

Arkistokuva herättää muistot ja dokumentoi historian käännekohdat.

Lue lisää